torsdag 25 april 2013

RAW fräsch spenat smoothie med chiafrön



Den här är en av mina favorit morgon-smoothies. Oftast hittar jag på egna recept beroende på vad jag råkar ha i kylskåpet eller frysen. På morgonen vill jag oftast ha något fräscht istället för något sött.


c. 150 g fryst spenat
1 avokado
50 g frysta ärtor
1 msk chiafrön
en halv lime
vatten
lite salt
(blötlagda mandlar)

1. Sätt alla ingredienser i mixer och mixa. Tillsätt vatten beroende på hur tjock du vill att smoothien ska vara.

Vill du att smoothien är mer matig så släng i några blötlagda mandlar!




ChiaSalvia Hispanica, är en blommande växt från mintfamiljen och kommer ursprungligen från Mexico. Det är en enkel och lättodlad planta som blir ca en meter hög. 

Chiafrön är en av de rikaste vegetabiliska källorna till Omega-3. Fröet man får från Chiaväxten, så kallade chiafrön, är ett litet frö med unika egenskaper. Det kan användas av de som vill gå ner i vikt, diabetiker som vill ha en naturlig metod för att ha kontroll  över blodsockernivån eller idrottare som strävar efter större uthållighet. Chiafrön används såklart även med det enkla målet att bara hålla sig frisk, vital och stark!

Chiafröts effekter och näringsinnehåll

Chiafrön är rika på protein, kolhydrater, antioxidanter, omega-3 fettsyror och kostfiber, vilket gör det till ett av de mest näringsrika livsmedel som finns. Omega-3 fettsyror är essentiella oljor som behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Dessa fleromättade fettsyror förser huden med näring och gör den mjuk och följsam samtidigt som de ser till att slemhinnor, membran och nerver fungerar normalt. Fettsyrorna har även en betydande roll för syresättningen av kroppens organ. Dessa underlättar nämligen transporten av syre genom blodet till alla celler, vävnader och organ.
Chia är bra för både hjärnan och näringsupptagningen i mage och tarmar. Fröet innehåller bor som stärker skelettet och ALA, Alfa-linolensyra, som är en livsnödvändig fettsyra som efter behov omvandlas i kroppen till Omega-3. Brist på Omega-3 fettsyrorna EPA, DHA i hjärnan kan leda till inlärningssvårigheter, nedstämdhet och oro. 

Chiafrön  bidrar till att kolhydraterna bryts ner i en långsammare takt. Detta ger en jämnare blodsockernivå, vilket är till stor fördel för diabetiker. Att kolhydraterna bryts ner långsammare innebär också att den energigivande effekten räcker längre vilket resulterar i ökad uthållighet, något som är viktigt för exempelvis idrottare.

Chiafröet innehåller dessutom en hel del nyttiga mineral- och spårämnen såsom fosfor, kalcium och kalium. Fröet binder även vatten upp till 12 gånger sin egen vikt, vilket ger ett bättre näringsupptag samtidigt som det underlättar både matsmältningen och förbättrar kroppens vätskebalans. Chia underlättar det alltså för magen och är därför ett bra alternativ till Aloe Vera.


Källor:
http://www.goforlifestore.se/51-chiafron.html?gclid=CPzmhIPI5bYCFYJ3cAod9R0A1Q
http://whatscookingamerica.net/CharlotteBradley/Chai-Seeds.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar