lördag 16 mars 2013

RAW mammas mjuka bovetebröd



De här mjuka bovetebrödet fick jag smaka i julas när jag var hemma hos min mamma i finland. De hade deras första helt råa julbord där de bjöd sex fantastiska rätter, bovetebrödet bland andra. De var så goda att man behövde inte ha något pålägg. Annars passar tex. kokosolja avokado eller tomat utmärkt!

Ingredienser:


7 dl groddad bovete (6 dl torrt och helt bovete . Skölj fröna med mycket vatten och blötlägg i 30 min. Låt groddas i c. 24.timmar.)
3,5 dl linfrö flingor (hela linfrön krossade med en mixer)
1,2 dl olivolja
3,5 dl soltorkade tomater (om torra, blötlägg en timme)
9 dl eller 5 st 20cm långa zucchinis, skalade och hackade i små bitar
1 msk pressad citronjuice
1 mogen avokado
1 stor eller 2 små rödlök
2 dl hackad persija
(salt och valfria kryddor)

1. Förbered bovete dagen innan.
2. Blötlägg soltorkade tomater en timme.
3. Krossa linfrön i en mixer. Linfrön som säljs färdigkrossade har förlorad massor av näring. Efter krossning börjar näringshalten sjunka och därför får du mer näringsrikt mat med att krossa själv.
4. Skölj och skala zucchinis, hacka persiljan, löken och avokado.

5. Släng vattnet från tomaterna och sätt i mixern olivolja, persilja, soltorkade tomater, groddad bovete och citronjuice. Låt mixern gå en stund tills smeten är jämn. Lägg i avokadobitarna och låt den gå igen tills smeten är fin.
6. Sätt smeten i en separat skål och tillsätt linfrökross. Rör ihop med händerna till en jämn smet. Tillsätter du bara linfrön i mixer så kan det bli stopp beroende på kvaliten på mixern. (Med Vitamix kan funka.)
7. Lägg smeten i mixern i delar (beroende på kvaliten på mixern) och mixa tills smeten är fin.
Om smeten är relativt tunn, kan du låta bli att göra det.


8. Du kan krydda smeten med dina favorit kryddor samt salt om önskad. Brödet jag smakade på hade inga andra kryddor och var fantastiskt som det var. Smaka på smeten och tillsätt valfria kryddor.

9. Bred ut smeten på torkugnens Teflex -vaxdukar med en slickpott eller sked.
10. Låt torka c. 3 timmar tills brödet är tillräckligt torrt att vändas på "plastdurken" och ta bort Teflex. Jag lagar brödet i min Excalibur -torkugn i 42 °C så det blir raw. Om du inte har en torkugn, kan du testa torka brödet i vanligt ugn i 50 °C c. 10 timmar och inte vända på brödet.
11. Skär upp brödet i mindre rutor och låt torka i 8 timmar eller över natten (beroende på hur hårt du vill att brödet ska vara.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar